Na een paar weken voorbereidingen treffen, was het dan eindelijk zover. Mijn eerste WK jeugd. Na een prima trainingsweek waarin we een goeie manier hadden gevonden als team, brak de eerste wedstrijddag aan. Helaas pakte de manier niet helemaal uit zoals ik voor ogen had. Met 28 punten stonden we op een 7e plaats, wel met nog alle kansen op het podium. Zelf kende ik een hele lastige dag op c6. Het was onmogelijk om er te kunnen vissen. Heel erg jammer om zo je eerste WK wedstrijd te moeten beginnen. Het stond er vol met planten en was ik genoodzaakt om boven in op kleine visjes te vissen, om zo te proberen wat punten te redden. Helaas was dit niet mogelijk, en moest ik het doen met een 14e plek in het vak.

 

Tweede dag was ik zelf reserve, maar als team gingen we vol in de aanval! De visserij was totaal anders dan de eerste dag er werden overal bonusvissen gevangen, waar het de rest van de week juist om alvers ging. Na een goede start was er weer alles mogelijk. Toen de wedstrijd was afgelopen begon het tellen, vol spanning zaten we allemaal te wachten op het verlossend bericht. Met 15 punten winnen we de dag en eindigen we als 3e! Trots op het team! Fantastische week gehad met een goeie sfeer en een super mooie samenwerking! Big congrats to the hungarian team for winning teamgold, and charlie richards for winning individual gold! Well done!Team, coaches, bankrunners en sponsoren bedankt voor deze fantastische week! Teun Janssen HSV de Karper Lomm

Na een aantal trainings dagen kwamen we erachter dat het een alver visserij werd op 7m en 11,5m. Met de kans op een bonus vis. De laatste training hadden wij het alveren goed op de rit.Zaterdag hadden we de eerste wedstrijddag ik zelf stond reserve. ik was bankrunner bij Christiaan. Hij wist goed de beet er in te houden en een knappe 2 te vissen in zijn vak. De 14 was niks aan te doen het was de enige plek op het parcour waar vanaf de steiger tot op 11,5m groen stond.We visten met het team 2,6,6,14Totaal 28 punten waarmee we 7de stonden.De tweede wedstrijddag mocht ik aan de bak in het b vak. Hier het eerste uur de meeste vissen kunnen vangen op de lange hengel. Maar na een uur werden er verschillende carasio”s gevangen. Na 1,5 uur hadden we hierop geschakeld en er ook op gaan vissen met groot succes ik ving 2 mooie carasio”s en een paar kleine dit maakte goed voor 3,8 kilo voor een 4 in het vak.Met het team viste we 2,3,4,6 hiermee wonnen we de wedstrijddag en klommen we van plaats 7 naar 3 met een paar punten achter de engelsen. Ik wil de teammaten, coachen en de bankrunners bedanken voor deze prachtige week. Daan van Wylick HSV de Karper Lomm

Afgelopen weekend is het U20 team derde geworden op het WK Dobber Junioren dat aan de Sava Rivier in Slovenië plaatsvond. Na een moeizaam verlopen eerste wedstrijd op zaterdag herpakte het team zich op zondag en werd de bronzen plak binnen gehengeld.De omstandigheden aan het parcours bij Radece waren uitdagend. Door de hoge temperaturen en droogte stroomde het water nauwelijks en was het zuurstofgehalte daarvan laag. Tijdens de trainingen voorafgaand aan het WK bleek dat kleine vis (alvers, kleine karpers en giebels) de vangsten domineerde.“We hebben nog geprobeerd of het zou lonen om met de matchhengel op een incidentele dikke vis te mikken, maar dat zou een loterij worden”, zegt bondscoach John Savelkoul. Daarom werd besloten om volledig te focussen op de kleine vis. “De laatste trainingsdag werd er gemiddeld 2 kg kleine vis per visser gevangen. Daarmee zou je het tijdens de wedstrijd goed doen, dus gingen we met deze tactiek van start.”

Eerste dag middenmoot

De wedstrijd begon aardig voor de U20-ploeg. Savelkoul: “Bijna iedereen ving wel leuk vis. Alleen bij Teun Janssen ging het niet goed. Die zat op een stek met veel planten en ander groen en had doordat hij vaak vast zat geen reële kans gehad om een goede wedstrijd te vissen.” Dat leverde hem veertien punten op. De rest van het team viste ook veertien punten bij elkaar, wat in totaal in 28 punten en een zevende plek op de ranglijst resulteerde. Het deelnemersveld zat echter dicht bij elkaar – Oranje zat slechts vijf punten achter plek drie en zeven punten achter plek twee – dus op zondag was er in theorie nog van alles mogelijk.

Nieuwe voerstrategie dag twee

Op zondag werd besloten om de voerstrategie aan te passen. “Die dag hebben we iets agressiever aangevoerd om te kijken of we ook de grotere vissen konden pakken”, zegt Savelkoul. Deze aanpak betaalde zich vrij snel uit want vroeg in de wedstrijd werden er dikke vissen tot 3 kg gevangen. “Voor de zekerheid hadden we allemaal een extra lijntje klaar liggen met een grotere haak en dik elastiek. Dat hebben we gebruikt en in combinatie met nóg meer voeren leverde dat bonusvissen van rond de 5 kilo op.”

Toen later in de wedstrijd de wind opstak en de waterplanten weer een probleem werden, speelde Oranje hier slim op in. “Door korter bij de kant te vissen en de alvers en giebels bij de waterplanten weg te lokken met meer voer wisten we in het laatste uur nog 52 vissen te vangen.” Na een zenuwslopende telling bleek dat de U20-ploeg met vijftien punten dagwinnaar was. Deze eindspurt was goed voor de bronzen plak in het eindklassement. “Toen kwamen de emoties los”, blikt Savelkoul terug. “Dan zie je gelukkig ook dat hard werken loont.”

Beste Nederlander

Mandy Swart – die als enige vrouw mee deed in het team – was de beste Nederlander en eindigde op de 9e plek in het individueel klassement. Meer op Facebook

De volledige uitslag van het individueel eindklassement is te bekijken op de Facebookpagina van de officiële, internationale wedstrijdorganisatie FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce – kortweg F.I.P.S.e.d.

Altijd volledig op de hoogte blijven van al het nieuws rond het wedstrijdvissen? Volg dan de .facebookpagina Wedstrijdvissennl van Sportvisserij Nederland